HTML

Titibi blogja

Mindennapi örömök, és bánatok. Minden amivel foglalkozom, minden ami foglalkoztat.

Friss topikok

  • Suicide: Szia Tudom hogy talán furcsán hangzik de az én apámat is Üveges Jánosnak hívják. Még kiskoromban ... (2009.12.12. 16:50) Családfa, és egyéb mánia…….
  • Vöri: Uramatyááám :o! Biztos megfejelte a mozdonyt, különben elég nagy mákja volt akkor is! (2008.05.16. 18:04) Gázolás
  • citizen: Kedves Titibi! A család az első! Ők a legnagyobb érték. A mozdonyról: Én úgy hallottam, hogy az ön... (2007.06.05. 15:11) Az elmúlt napok
  • citizen: Kedves Titibi! Mivel az érdeklődési körünk több ponton is találkozik, javasolom te is nézd meg az ... (2007.05.15. 08:17) Fotózni voltunk az erdőn (második rész)

Linkblog

Névtelenség

2007.06.06. 17:32 Csingervölgy (törölt)

Névtelenség.
 
Ajkát is elérte az országos iskola átszervezési hullám, ennek köszönhetően búcsút kell intenünk az eddig jól meg szokott iskola neveknek. De vajon búcsút kell mondanunk nekik?
 
Előzmények:
Viharoktól hangos mostanság a politikai közéletünk, kiderült, hogy a választási ígéretek ellenére mire nincs pénz, ráadásul mindjárt több húsba vágó témát is említhetünk, a most tárgyalt oktatáson kívül, komoly változások vannak az egészségügyben, a közlekedésben (elsősorban a vasúton), hogy a többiről ne is tegyek említést. Szeptembertől még kevesebb gyermekre számítanak az általános iskolákban, ezzel párhuzamosan emelik a pedagógusok kötelező óraszámát, s csökkentik a gyermekek után járó állami normatívát. Így aztán nem nehéz kikalkulálni, hogy az ország majd minden települése átszervezésekre kényszerül, hogy az eddig is nehezen előteremtett fenntartási költségeket ki tudja gazdálkodni. Hiszen amíg csökken a normatíva s vele együtt a gyermek létszám is, addig az energia árak pont az ellenkezőjét mutatják, jelesül emelkednek.
 
Következmények:
Ajka eddigi négy általános iskolájából lett kettő. Az egyik körzetben az Eötvös József nevet, valamint Mikes Kelemen nevet, illetve a Kossuth Lajos nevet váltja fel a Borsos Miklós általános Iskola elnevezés. Az Eötvös és Mikes már régebben egyesült, de a tósoki városrész iskolája a mai napig használja nevét! A másik körzetben a Vörösmarty Mihály nevet, valamint a Váczi Mihály nevet, illetve a Fekete István nevet kellene felváltania valamilyen névnek, de itt egyelőre nincs kompromisszum. A Vörösmarty és Váczi már régebben egyesült, de a padragi városrész iskolája a mai napig használja nevét! A városban eddig lezajlott átszervezésekben az volt a gyakorlat, hogy a Mikes is felvette hivatalosan az Eötvös nevet, illetve a Váczi is felvette a Vörösmarty nevet, mégis mindkettő megtartotta a régi elnevezést és az iskolai hagyományokban tovább él a régi névadók szellemisége. Érdekes, hogy ezt a régi gyakorlatot mindenki figyelmen kívül hagyja, mind a politikusok, mind pedig a pedagógusok. Vajon miért?
A Fekete és Vörösmarty indíttatása nyílván egyértelmű. Mindkettő azt gondolja magáról, hogy a neve jól bejáratott országosan ismert, hova tovább elismert.
A Fekete emellett azzal érvel, hogy Fekete István mint vadász meghatározó könyveihez itt merítette élményeit, itt élt Ajkán. Az nyílván lehetetlen, hogy egy ilyen nevet csak úgy a sutba dobjon a város.
A Vörösmarty meg joggal mondja, hogy a szózat írójának neve igenis büszkén kell, hogy csengjen minden kisdiák fülében, és nem, hogy a határokon belül de még a határainkon kívül élő Magyarság is szívesen látja iskolája névadójaként.
Ebbe a csatába egyelőre nem szállt be a Váczi. Miért? Mert ők nagyon jól tudják, hogy nem vehető el tőlük az ami az övék, amíg ők ápolják gondozzák Váczi Mihály emlékét, amíg ők őrzik Váczis hagyományaikat, amíg Padragon mindenki Vácziként emlegeti az iskolát, addig születhet bármilyen testületi döntés a Váczi az Váczi marad! S azt hiszem, nem tévedek nagyot akkor amikor itt kijelentem, hogy ezért volt mindenféle viharoktól mentes a Borsos Miklós Általános Iskola elnevezés, mert a három intézmény nem azon gondolkozik, hogy mi lesz ezután? Hanem tudja, hogy Kossuth, Mikes és Eötvös neve mindaddig fennmarad, amíg ők azt fenn akarják tartani, ugyanis nem kötelezte őket az önkormányzat arra, hogy felejtsék el régi hagyományaikat, csak egy új névvel jelezte, hogy más szerkezetben, más rendszerben működünk tovább. Mi lesz ebből? Valószínűleg lesz néhány központi Borsos megemlékezés, lesz szárnypróbálgatás új közös hagyományok megteremtésére, ez nyílván az első időkben, még az új névadó rovására. Később pedig amint egyre több kisdiák fog az új rendszerbe beiratkozni és Borsososként öntudatra ébredni a régi elnevezések és ezek hagyományai rovására. Tehát azt gondolom, hogy a hagyományok őrzése tisztán a tantestületen múlik, ha meg akarja és meg tudja tartani régi hagyományait bármelyik részintézmény. Persze ezzel tudomásul is kell venni, hogy ahogy kifut a mostani elsős korosztály a gyerekek részéről már nem feltétlenül lesz igény arra, hogy két névadót ünnepeljenek, ők már csak Borsos nevével fémjelzett iskolába jártak, s hát előbb utóbb a tanári kar is lecserélődik és akit a Borsos Igazgatója vett fel nem biztos, hogy annyira lelkesen ápolja majd a Kossuthos hagyományokat. (Így aztán a közeli jövőben mégis jó esély van a régi nevek hagyományok elhalványulására.)
Akkor miről szól hát a két intézmény és az önkormányzat névadó csatája? Egyfajta verseny az iskolák között, amolyan hiúsági kérdés? Meglehet. Egyfajta verseny a pártok között, amolyan hiúsági kérdés ki menti meg a Fekete István nevet az ajkai általános iskolák számára? Meglehet. Csak én félek, hogy a fürdővízzel kiöntjük a gyereket, s mire észrevesszük az újra koszos lesz és kezdhetjük elölről a fürdetést! Vajon nem lenne-e jobb egy kompromisszumos név? Lássuk eddig mik nem kaptak bizalmat:
 
1.      Patakparti Általános Iskola és Gimnázium.
2.      Fekete-Vörösmaty Általános Iskola és Gimnázium
3.      Fekete István; Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium
4.      Feketegyémánt Általános Iskola és Gimnázium
5.      Kristályvölgy Általános Iskola és Gimnázium
6.      Bóday Gábor Általános Iskola és Gimnázium.
 
Az első azért lett tudomásom szerint elutasítva mind politikusaink mind a tantestületek által mert, hát nehogy már ilyen neve legyen az intézménynek ehhez milyen ünnepségeket lehet hozzárendelni, mikor született a névadó? Nem mintha pl. Bp.-n nagyon meghatotta volna mondjuk a Leányka utcai Általános Iskola névadóját, hogy mikor született az iskolának nevet adó utca, ehhez képest vannak hagyományos rendezvények és senki nem hiányolja holmi névadó születésnapját. A Patakpart elnevezés mellett szól, hogy egyre komolyabb az iskolákban folyó környezettudatos oktatás, ergo igenis beleférne egy ilyen semleges név.
A másodikat maga a Magyar Tudományos Akadémia utasította el.
A harmadik szerintem azért született, hogy a második nem lehet akkor ilyen formán, talán lehet, hát kérem, ha lehet is, akkor egyrészt mi lesz, ha a Váczi is öntudatára ébred és helyet követel magának a névben? Másrészt mekkora bélyegző kell ennek a névnek a kiírásához? (Ma amikor felrakom az írásomat a blogra akkor hallottam, hogy mégis ez a maratoni név lett a befutó. De ez sem biztos ezért mégis így adom közre ahogy megszültem.)
A negyedik nem tudom, miért nem lehet az ellene szóló vádak talán, mint az elsőnél. Mellette szól, hogy emlékeztet az Ajkát a falu sorból kiemelő szénre és a bányászatra.
Az ötödik nem a szénre és nem a természettudatos nevelésre emlékeztet, hanem a méltán világhírű üveggyárra, és annak történetére, ami legalább annyira összeforrt Ajkával mint a szén.
A hatodik, nos neki van születés napja, kötődik a Vörösmartyba évtizedekkel ezelőtt beolvasztott bódéi iskolához, a szénhez, mint a bánya fénykorának vezetője. De ő sem elég jó…….
Valamiért mintha csak a két nagy névadó neve lenne megfelelő! Pedig lassan-lassan meg kell alkotni a pedagógiai programot, el kell dönteni melyik pedagógus, nem fér bele a létszámba jövőre. A névnél, mint látjuk sokkal több fontos megoldásra váró probléma, van.
Szeretném érveimet felsorakoztatni amellett, hogy mint a Borsos esetében itt is egy harmadik semleges név mellett kell letenni a voksot.
Ad1. Így mint fent kifejtettem minden, intézményben addig marad fenn az eredeti névadó emléke, amíg a hagyományokat a tantestület és a diákság életben tudja tartani. Ergo Ajkán Sem Fekete, sem Vörösmarty, sem Váczi neve nem kerül le az általános iskolák épületeinek a faláról. S mindaddig megmarad a szellemiségük míg a hagyományokat ápolják.
Ad2. Az új névadó köré (akár személy akár nem) új hagyományokat lehet teremteni, ami erősíti a közösségi tudatot, ráadásul tökéletesen alkalmas a nagyobb belső ellentétek kezelésére az átmeneti időszakban. Ne felejtsük el a mai elsősök, még itt-ott kezdték el a tanulmányaikat, bennük még hét éven át élni fog egykori elsős iskolájuk neve. Nem is beszélve az egykor mondjuk Bódén kezdő ma már a fél város egyik Általános iskoláját vezető pedagógusról, aki lelke mélyén talán még mindig a bódéi iskolában tanít.
Ad3. Ha végül tényleg a harmadik verzió mellett döntött a testület akkor az ezért nem helyes szerintem, mert még éveken keresztül fenntartja a versenyszellemet a gyerekekben, és a tantestületekben egyaránt. Tehát nem az összetartozás tudatot erősíti a név, hanem éppen ellenkezőleg, hathat. S ahogy én elnéztem ezt a két igen-igen nagy öntudattal bíró tantestületet, ebből még lehetnek kisebb nagyobb meccsek. Bár őszintén remélem a jövő nem engem fog igazolni!
Hát ennyit gondoltam leírni a névmizériáról…………..
Igyekeztem távoltartani magam a politikai megnyílvánulásoktól, tisztán az érzelmeim vezettek a témában. Nem vagyok az abszolute tuti információ birtokában, nem az igazat hírdetem, csak a VÉLEMÉNYEMET írtam meg, nem kívántam sem szervezetnek sem egyéneknek a lelkébe gázolni. Egy hetvenen felüli kedves ismerősömtől kaptam némi kritikát a minap mailben és így zárta kedves sorait:
"Szeretettel írtam ezeket a sorokat"
Így hát én is ezekkel a szavakkal zárom soraim: Titibi
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://titibi.blog.hu/api/trackback/id/tr193904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása